+3625 523 050 iroda@nepfosuli.hu

"Egy csónakban evezünk" - Veszteség feldolgozó Klub indul a Népfőiskolán augusztus 30-án pénteken 17 órától

„Bármiféle veszteség egy, intenzitásában változó, de folyamatában közel egyező, gyászfolyamatot indít meg. Ha nem tudjuk feldolgozni és kezelni, akkor további viselkedésbeli és életviteli problémák sorát indíthatja el. A tartós, erős érzelmek az egész élettevékenységünket befolyásolhatják. Közvetlen hatást gyakorolnak a szervezet életműködéseire: a szívműködésre, a légzésre, a vérkeringésre és az emésztő rendszerre is. Gyorsítják vagy lassítják azokat, tehát befolyásolják egészségi állapotunkat.

A fel nem dolgozott, elnyomott veszteségélmények az évek során egymásra rakódnak, mintegy „hizlalják”, erősítik egymást.”                                                                                                              Dr. Pilling János

A Klub vezetője, a csoport mediátora:

Zászlós Ildikó Gabriella

gyásztanácsadó, csoportterapeuta, egészség mentor

Tapasztalásaim alapján gondolom, hogy a veszteségeink megélésére nem lehetünk teljesen felkészülve, ám veszteségeink feldolgozása az idő múlásával egyfajta megoldási, megküzdési stratégiát alakíthat ki bennünk.

A munkahely, a megszokott egzisztencia, a lakóhely, az egészség, a tanulás lehetőségének elvesztése vagy megváltozása, egy válás, a család széthullása, beteg vagy fogyatékos családtagtag gondozása éppúgy gyászfolyamatot indít el, mint egy szeretett ember halála.

A veszteségkezelő, gyászfeldolgozó terápia egyfajta módszer.

Célja: hogy a gyászoló képes legyen egészségben folytatni megváltozott életét, az elfogadás, és a megnyugvás érzésével, a megváltozott körülményeihez képest, és a számára legmegfelelőbb módon.

Én azt gondolom, hogy mindenkit a saját hitében a saját hite szerint kell megerősítenünk, hogy meglássa és elfogadja, majd pedig járni tudja gyógyulása útját, s hogy megtalálja saját egyensúlyát.

A módszerről

A csoportban önként jelenlévők gyászmunkájának vezetése, segítése egyfajta módszer alkalmazása, melynek során a csoport tagjai – egymást is segítve – tudatosíthatják, majd feldolgozhatják a veszteségük kapcsán keletkező érzéseiket, így oldódnak lelki és testi fájdalmaik.

Végső cél az, hogy a résztvevők az elfogadás és a megnyugvás érzésével gondolhassanak veszteségükre és megváltozott életüket a számukra lehető legmegfelelőbben és egészségben képesek legyenek folytatni.

Miért jó a csoport?

A csoport lehetőséget ad a veszteséget megélőknek arra, hogy érzéseiket, fájdalmukat megoszthassák másokkal, olyan emberekkel, akik hasonló fájdalmat, bánatot élnek meg.

A csoportban való részvétel csökkenti az érintettek izolációját, ami vesztesége kapcsán kialakult.  A csoport tagjai segítik egymást, átadják tapasztalataikat és így konkrét segítséget kaphatnak egymástól is a mindennapjaik megéléséhez. Nem utolsó sorban pedig megerősíthetik a hitet önmaguk erejében, a túléléshez, a folytatáshoz vagy az újrakezdéshez.

Keretek:

– A klubtagság önkéntes és díjtalan.

– Találkozások havonta egy alkalommal  pénteki napokon lesznek a Népfőiskolán.

– Találkozások időtartama: 17 órától, 60 perc.

– A csoport nyitott, bármikor lehet csatlakozni.

– A résztvevők számára a titoktartási szerződés aláírása és annak betartása kötelező.

Jelentkezés a Klubba

Kérjük, adja meg a nevét és a rendszeresen használt e-mail címét.

9 + 11 =